+38 044 361-98-48
15 Квітня 2014 19:07

«Шинок – коса над чаркою» – мандрівка в часі

Із щирою українською гостинністю маємо гонор представити Вашій увазі оновлений стравопис (меню) «Шинку – коса над чаркою». Шинок знаходиться практично в центрі столиці міста Києва, за 7 км від вулиці Хрещатик, в урочищі з якого бере початок легендарна річка Либідь на території козацького селища «Мамаєва Слобода».

Оновлений стравопис (меню) «Шинку – коса над чаркою» нараховує близько 150 страв та хмільних напоїв відтворених за давніми рецептами традиційної української кухні доби середньовіччя.

Нам самим було цікаво: що та як їли? Як подавали до столу? Який був посуд в далекому XVII-XVIII ст.. у  наших  прадідів козаків, селян та шляхти? Саме тому, готуючи оновлене меню, ми провели невелику історичну розвідку в славну добу козаччини та знайшли близько 500 різноманітних рецептів страв, хмільних напоїв та почастунків, переважна більшість з яких навіть у назвах маловідомі широкому колу українців. Маємо також сумніви, що знавці українського колориту в силу певних історичних обставин мають уяву про смак та вигляд цих давніх страв: шпундра, тетеря, верещака, соломаха, щерба, хляки, лемішка, шулик та загреби, варенуха, запіканка, чикилдиха, або ж вергуни? Навіть для вуха сучасного українця ці назви звучать дещо дивно. На жаль, мало хто з сучасних українців їв або ж щось чув про ці та десятки інших страв, із чудернацькими назвами, наїдків та хмільних трунків козацького краю? Отож, твердо по-козацьки, хочемо запевнити Вас, що Наддніпрянська кухня козацької доби є  надзвичайно самобутньою та приємно архаїчною, бо в ній не дуже й багато запозичень від сусідніх з Україною народів. Погодьтесь, панове, що цивілізованість будь-якого народу пізнається по культурі застілля. Нам є що показати Європі! Наші прадіди – Запорозькі козаки та шляхта, вміли добре пити, гуляти, гарні мислі мати…  Отже, відвідавши «Шинок – коса над чаркою», що на «Мамаєвій Слободі», Ви не тільки побачите унікальні інтер`єри відтворені за реставраційними кресленнями, малюнками та гравюрами доби середньовіччя, але й переконаєтесь на віч, що в українській кухні Наддніпрянщини є чимала  кількість рецептів страв які не мають аналогів у сусідніх народів, що підтверджує тисячолітню давність їх походження. Це й не дивно, бо ж Наддніпрянщина це «колиска», тобто родова козацька територія. Відтак, самобутньою є і технологія приготування страв української національної кухні. Наші прадіди варили та запікали страви у печах. Атмосфера доповнюється не менш оригінальним посудом в якому подавали до столу різноманітні страви та напої. Аби історична мандрівка була дійсно мандрівкою, всі страви подаються до столу у відтворених за автентичними зразками глиняному та гутному (шкляному) посуді. Назви посуду також Вас мають здивувати: ведмеді, ринки, дзбани, барила, штофи, тарелі, двійнята, стябла, полумиски, михайлики й поставці. Тож нам було дуже складно з цього півтисячного переліку страв обрати більш ніж півтори сотні, аби Ви, Ваші родичі, куми та друзі змогли здійснити невеличку мандрівку у часі. Ласкаво просимо до «Шинку – коса над чаркою»!

Наша адреса: вулиця Михайла Донця, 2, Київ

Панорами