+38 044 361-98-48

Вареники з вишнями та сметаною

138
250 гр

Одна з найдавніших традиційних українських ритуальних страв. Ця страва присвячувалась молодому місяцю та жіночий плодючості.

Вареники – обрядова страва давніх українців, яка дійшла до нас, напевне, з часів «трипільської культури». Молодий місяць символізував собою жіноче начало, а вареник був його уособленням.  З появою на небі молодого місяця наші прадіди конче мусили помолитись, аби щастило цілий місяць. Аби місяць сприяв добробуту людей, йому робили дарунок у вигляді вареників. Начинка вареників символізувала собою вагітну жінку, а відтак, продовження роду. Наприклад, вареники,  начинені пшоняною кашею, сприймались прадідами як символ майбутнього врожаю; начинка з грибів сприяла чоловічій силі, з риби – жіночій; вареники, начинені посічененими вареними курячими яйцями та зеленню, наділялися великою життєтворчою силою; вареники з маком уособлювали багатоманітність світів та зоряного світу; вареники з вишнями або дикими черешнями вважались чарівними… Особливе ж місце займали вареники з сиром, адже сир – це є продукт переробки молока, а молоко в уявленнях наших прадідів було символом примноження та достатку.

Готові вареники виймали з окропу в полив’яну макітру лозяним друшляком, одразу мастили розтопленим вершковим маслом, щоб не злипалися. Макітру (до наступної порції) накривали рушником. Нові порції складали туди ж, не забуваючи перемащувати маслом. Перемішували вареники всі разом, підкидаючи їх у макітрі за допомогою різких рухів «перегуцикували». Це зазвичай робив чоловік. На стіл подавали у макітрі, поруч ставили сметану, ряжанку, розтоплене масло, а для любителів солодкого – мед чи цукор.

Наша адреса: вулиця Михайла Донця, 2, Київ

Панорами